9.2 Personalhåndboken i Sticos

I dette kapitlet vil du få en oppsummert oversikt over kapitlene i personalhåndboken. Hvis du har behov for mer informasjon knyttet til temaene og kapitlene i personalhåndboken i Sticos kan du be om at NFS oppretter en personlig bruker til deg. Er du ansatt i et fjellstyre Klikk her er du styremedlem i et fjellstyre klikk her.

9.2.1     Fjellstyrenes personalhåndbok

Tips til nyansatte

I dette kapitlet vil nyansatte finne informasjon som kan være til hjelp når man er nyansatt i et fjellstyre.

Generelt for fjellstyrene

I dette kapitlet vil du finne bla. finne følgende informasjon og retningslinjer:

·        Forsikringsordninger

·        Tariffavtaler

·        Standard instruks for fjelloppsyn

·        Retningslinjer for bruk av Fjelloppsynets uniform og id-kort 1.

·        Taushetserklæring

·        Lojalitet

·        Gaver

·        Velferdstiltak

·        Etiske retningslinjer 

9.2.2.  Arbeidsmiljøloven (oppdatert av Sticos)

I dette kapitlet vil du finne gjeldende lover og regler knyttet til arbeidsmiljøloven og HR området. Innholdet oppdateres løpende av Sticos og er til hver tid oppdatert ifht gjeldende lover og regler.

Arbeidsforholdet

Under emnet arbeidsforholdet har vi samlet aktuelle regler og interne retningslinjer som gjelder ved oppstart av arbeidsforholdet, under arbeidsforholdet og ved endring eller avslutning av dette. Her finner du blant annet informasjon om (kapitler):

  • Ansettelse

  • Arbeidstid

  • Permittering

  • Oppsigelse

  • Avskjed

  • Prøvetid

  • Innleie av arbeidskraft

  • mm

Lønn

Lønn og lønnsutbetaling reguleres primært av avtale i virksomheten. Hva som er avtalt i forhold til fastsettelse og utbetaling av lønn skal fremgå av arbeidstakers arbeidsavtale.

Når det gjelder andre utbetalinger fra arbeidsgiver til arbeidstaker er det regler for hva arbeidsgiver kan dekke uten at dette blir skattepliktig for arbeidstaker. Dette gjelder blandt annet ved dekning av reiseutgifter, telefon, bil og lignende.

 

Ferie

Rettigheter og forpliktelser i forbindelse med ferie reguleres av ferieloven. Mange arbeidstakere har bedre rettigheter i tariffavtale eller individuell arbeidsavtale. Typiske eksempler på utvidede rettigheter er 5 ukers ferie, feriepenger av lønn utover 6 ganger folketrygdens grunnbeløp (fra 1. mai 2023 kr 711 720 ), samt full opptjening av feriepenger under sykdom eller permisjoner.

Ved avvikling av ferie utbetales ikke lønn, men feriepenger.

Ferieloven skiller mellom opptjening av feriepenger og feriedager, og man kan derfor ha rett til full ferie selv om man ikke har tilsvarende opptjening av feriepenger. Ferien tas ut i ferieåret (inneværende kalenderår), men feriepengene er opptjent i opptjeningsåret (foregående kalenderår).

Feriepenger beregnes på grunnlag av lønn og andre arbeidsvederlag som er utbetalt av arbeidsgiver og av en del ytelser fra NAV.

 

Permisjon

Permisjon dekker alle tilfeller hvor arbeidstaker har rett til eller behov for fri fra arbeid. Årsaken til behovet for permisjon kan variere og mange permisjoner er lovregulert mens andre er basert på Tariffavtaler eller særavtaler i virksomheten.

Velferdspermisjon

Permisjon ved skolestart, begravelse, legebesøk og tilvenning til barnehage er typiske eksempler på permisjon som reguleres av avtale og er samlet under fellesbetegnelsen velferdspermisjoner.

Rett til lønn

Ved permisjon vil også retten til lønn eller ytelser fra NAV være avhengig av årsaken til permisjonen og eventuelle avtaler. I følgende emner får du en oversikt over både lovregulerte og avtalte permisjoner.

Meldeplikt i a-ordningen

A-ordningen er en felles ordning hvor arbeidsgiver melder inn ansettelses- og inntektsopplysninger til Skatteetaten, NAV og Statistisk sentrabyrå. Her skal arbeidsgiver melde inn alle permisjoner som går over 2 uker som enten:

  • permisjon med foreldrepenger

  • permisjon ved militærtjeneste

  • utdanningspermisjon

  • velferdspermisjon.

 

Pensjon og forsikring

Det finnes en rekke forskjellige pensjons- og forsikringsordninger som kan være aktuelle i tilknytning til arbeidsforholdet eller ved avslutning av dette. Noen av pensjons- og forsikringsordningene er lovregulert og skal gjelde for alle arbeidstakere.

Dette gjelder:

·        alderspensjon og uførepensjon som er ytelser gjennom folketrygden samt

·        obligatorisk tjenestepensjon som alle virksomheter med et minimum av ansatte skal ha, og

·        yrkesskadeforsikring som skal omfatte alle arbeidstakere.

Andre forsikrings- og pensjonsordninger er avhengig av avtale, for eksempel gjelder Avtalefestet pensjon - AFP kun innenfor virksomheter som er bundet av tariffavtale.

Her får du en oversikt over de lovregulerte pensjons- og forsikringsordningene samt hvilke interne ordninger som gjelder for virksomheten.

 

Fravær og sykdom

Fravær fra arbeid ved sykdom kan komme av egen sykdom eller være en følge av barns- eller barnepassers sykdom. Også sykdom i nær familie kan medføre pleie og omsorgsbehov som gir arbeidstaker behov for permisjon fra arbeid. Både arbeidsgiver og arbeidstaker har et ansvar for dokumentasjon og informasjon ved sykefravær og det skal være klare rutiner for oppfølging av sykmeldte arbeidstakere.