10.5     Samhandling med brukerne

Fjellstyrene vil i stadig større grad komme i kontakt med publikum. Oppmerksomheten rundt de kvaliteter som statsallmenningene har, og det tilbudet som fjellstyrene har for friluftsliv, jakt og fiske samt hytter og båter, tilsier at det for fjellstyrene vil bli stadig mer arbeid knyttet til informasjon og veiledning av publikum/brukere.

For å ivareta behovet for rettledning og informasjon på en god måte, er det viktig at fjellstyrene setter av nødvendig tid til samhandling med brukerne. Dette kan være åpne møter, informasjonsskriv, jakt- og fiskeguider, bruk av internett, kontakt med media m.m.

Mange fjellstyrer har opprettet egne hjemmesider. Nettet er informasjonskilde nummer en for de fleste. Alle fjellstyrer som har kapasitet til å ha en egen nettside bør ha dette. En nettside tilfredsstiller fjellstyrets plikt til offentliggjøring av vedtak mv, og er slik sett et viktig verktøy i fjellstyrets arbeid. Se mer om nettsider i kap. 10.5.3  

10.5.1   Åpne fjellstyremøter

Kommuneloven har i § 11-5 bestemmelser om at møter i kommunestyret skal være offentlige. Adv. Tor Gresseth ble i forbindelse med innføring av ny kommunelov i 1993 bedt om å gi en juridisk vurdering av om kommuneloven gjelder for fjellstyrets virksomhet. Gresseth konkluderte med at fjellstyrene ikke er kommunale nemnder, og at kommunelovens krav om møteoffentlighet ikke gjelder for fjellstyrene. Praksis har, i tråd med rettstilstanden, derfor vært at møtene har vært lukket. Noen fjellstyrer har likevel innført praksis med åpne fjellstyremøter, så lenge det ikke behandles saker som skal unntas offentlighet.

 NFS mener fjellstyrene bør praktisere møteoffentlighet i h.h.t kommunelovens bestemmelser så langt det passer. NFS har derfor siden 2001 anbefalt møteoffentlighet overfor fjellstyrene. NFS har utarbeidet en veileder for hvordan møteoffentlighet hos fjellstyrene kan praktiseres. Mange fjellstyrer har etter dette gått over til å holde åpne fjellstyremøter.

 LMD har i 2009 innført krav om møteoffentlighet gjennom § 26 i seterforskriften, så lenge fjellstyret ikke behandler saker som skal unntas offentlighet.  

10.5.2   Bruk av aviser/media

De siste årene har fjellstyrene og NFS jobbet mye med kommunikasjon og synlighet. Fjellstyrene er pålagt å informere gjennom offentlighetsloven og forvaltningsloven, men dette er i mange tilfeller ikke steder der du møter beslutningstakere og «kunder». Skal fjellstyrenes rolle i samfunnet fremdeles være viktig er det nødvendig at så mange som mulig vet hvilke verdier vi forvalter, hvorfor vi gjør det og for hvem.

NFS vedtok i 2014 en ny kommunikasjonsstrategi. Denne ble revidert i 2023. Disse er tilgjengelig på NFS nettsider. Denne gir føringer på hva NFS og fjellstyrene i fellesskap skal kommunisere av ulike tema gjennom året, både på nett, via lokal presse og evt. andre kanaler. Effekten blir størst når vi snakker om de samme tema på samme tid. NFS er også interessert i at fjellstyrene og Fjelloppsynet sender oss forslag til bilder og saker av interesse. Mange fjellstyrer opplever at økt synlighet også gir økt omsetning både av jakt/fiskekort og utleie av hytter. God jobbing med informasjon gir derfor også mer penger i kassa. I tillegg er det viktig for lokalt næringsliv at fjellstyret er med på å trekke folk til bygda.

Lokalavisen er et nyttig verktøy når fjellstyrene ønsker å informere om aktiviteter og tilbud lokalt. Lokalavisen når de fleste, og det er “rimelig annonsering og reklame” og få inn noen artikler her. De fleste lokalaviser er glade for å få tilgang på stoff. For fjellstyrene kan det være nyttig å “dyrke” en kontakt i lokalavisen. I tillegg har NFS erfart at NRKs distriktskontor ofte har interesse for fjellstyrenes aktivitet.

NFS mener fjellstyrene bør bruke lokale media i enda større grad til synliggjøring av hva fjellstyresystemet står for, og de ressursene som fjellstyrene administrerer på vegne av lokalbefolkningen og tilreisende. Det er også viktig å få fram det viktige arbeidet fjellstyrene gjør i forhold til tilrettelegging og rekruttering. Fjellstyrene holder i stor grad infrastruktur for andre aktører, noe som har store økonomiske ringvirkninger for lokalsamfunnene.

 

10.5.3             Bruk av internett

 E-post

De fleste fjellstyrene kan man nå via e-post. Mange fjellstyrer har også en standard e-postadresse (xxxx@fjellstyrene.no), noe NFS anbefaler. Denne kan evt også kobles videre til en personlig adresse. NFS hjelper til å opprette og viderekoble standardadresser. NFS benytter i hovedsak fjellstyrene.no og e-post i sin kommunikasjon med fjellstyrene. Husk derfor på å alltid ha en operativ e-postadresse til fjellstyret.

 

Egne nettsider

10915291_403488803156406_3377607364360342444_o.jpg

Fjellstyrene benytter mange ulike epostleverandører og domener. Dagens nettsidesystemer er enkle å administrere for de aller fleste med generell kompetanse innen programmer som for eksempel word. Enkelte fjellstyrer har også felles nettsider. Kontakt NFS for tips og råd, dersom fjellstyret vurderer å etablere egne nettsider.

Per i dag har NFS felles avtale om nettsideløsning til fjellstyrene levert av Gasta AS, noe ca. 23 fjellstyrer benytter seg av (pr. des 2023). Info om priser mv finner du her www.fjellstyre.com. 

Nyhetsbrev

En del fjellstyrer sender jevnlig ut nyhetsbrev. Løsninger for nyhetsbrev har blitt rimelige og lette å administrere. Disse kan være koblet opp mot nettsider eller egne nyhetsbrevløsninger på internett. Flere av disse løsningene gir også statistikk på hvor mange nyhetsbrev som er åpnet og hvilke nyheter i brevet som blir lest. Nettsideløsningen som Gasta tilbyr fjellstyrene har også egen integrasjon mot nyhetsbrev. Denne er både billig og effektiv. Kontakt NFS eller Gasta AS for mer info om dette

 

Sosiale medier: Facebook, Instagram mm

Mdir_logo_sekundaer_pos_RGB-1400x486.png

Mange fjellstyrer har egne facebooksider. Denne kan brukes til å spre informasjon og forhåndsvarsling om fjellstyrevedtak, sakspapir, møtekalender etc, og er i mange tilfeller et supplement til en vanlig nettside.  Bare et fåtall fjellstyrer benytter kun facebook. NFS vil anbefale facebook som et supplement til egne nettsider, ikke som en erstatning. Flere fjellstyrer har også egen instagramkonto som brukes aktivt. Tiktok og Snapchat er andre kanaler som også kan vurderes. NFS mener sosiale medier er viktige kanaler for å nå folk, spesielt yngre. Det oppfordres til økt bruk av disse.

 NFS har også opprettet et eget forum for Fjelloppsyn på Facebook. Dette er en lukket gruppe hvor kun Fjelloppsynet og NFS har tilgang. Her kan man diskutere faglige spørsmål og få erfaringer og tips fra andre Fjelloppsyn. 

 

www.fjellstyrene.no

www.fjellstyrene.no er NFS` viktigste informasjonskanal til fjellstyrene. Fjellstyrene bør derfor jevnlig besøke siden for å holde seg informert. NFS nettside inneholder mye nyttig informasjon for fjellstyremedlemmer og Fjelloppsynet. På siden legger NFS jevnlig ut nyheter fra norske medier med tilknytning til fjellstyrenes arbeid. Det legges også ut viktig informasjon og dokumenter som NFS har utarbeidet. Det er også ønskelig at fjellstyrene benytter NFS hjemmeside for å vise fram egne aktiviteter eller prosjekt for å synliggjøre fjellstyrenes aktiviteter overfor sentrale politikere og myndigheter. Nettstedet inneholder også interne sider. Her lagres det nyttige dokument, interne nyheter, uniformsbestilling for Fjelloppsynet, lover, forskrifter mv. Tilgang til disse sidene fås ved å benytte passordet «intern». NFS vil også anbefale alle fjellstyrene å registrere seg på NFS nettside for å motta nyhetsbrev på e-post samt følge oss på www.facebook.com/fjellstyrene og instagram.

 

10915291_403488803156406_3377607364360342444_o.jpg

www.inatur.no

NFS er sammen med flere organisasjoner medeier i Inatur.no. Inatur er et nettsted for salg av jakt, fiske, bomveibilletter, hytter m.m. Stort sett alle fjellstyrene har minst en salgs- eller søknadsside på Inatur, som fjellstyrene selv er ansvarlige for å vedlikeholde. Ved behov assisterer NFS fjellstyrene med dette. Husk å få brukernavn, passord mv fra tidligere fjellstyremedlemmer dersom det skjer endringer i fjellstyret ved valget (der fjellstyret ikke har egne ansatte).

 Inatur er den eneste samlede framstillingen av fjellstyrenes tilbud innen jakt og fiske som presenteres på internett. Der er derfor av stor interesse for NFS at flest mulig fjellstyrer informerer om sine tilbud på Inatur. Stadig flere fjellstyrer selger jakt- og fiskekort på nett samt administrerer hytteutleie gjennom Inatur. Spesielt når det gjelder utleie av hytter merker fjellstyrer en stor økning i bruk, og inntekter på hytteleie. Fjellstyrene er gjennom forskrift pålagt å lyse ut elg/hjortejakta i fellesskap på internett. NFS betaler Inatur.no en fast årlig avgift for å benytte Inatur.no til utlysning av storviltjakt. Se for øvrig kapittel om administrasjon av jakt og fiske. Øvrige tilbud som legges ut på Inatur.no faktureres fjellstyret av Inatur.no etter til enhver tid gjeldene priser. NFS og Inatur bistår med opplæring og informasjon om bruk av disse tjenestene. Inatur og NFS har tett dialog og jobber sammen for å utvikle gode administrasjonsverktøy gjennom nettløsningen.

 

10.5.4            Nødnett

Flere Fjelloppsyn har nå tatt i bruk nødnett som kommunikasjon på fjellet. Pr. des 2023 var 50 terminaler i bruk. Fjelloppsynet kan benytte terminalene til å kommunisere seg imellom, og med andre etater som politi, Statens Naturoppsyn, Røde Kors m.fl. Terminalene kan også benyttes som telefon, og man kan da både ringe ut og motta anrop i områder uten gsm-dekning. Terminalene som er i bruk (Sepura 9000) er også utstyrt med en nødknapp. Når denne benyttes, settes terminalen i direkte kontakt med en 110-sentral som vil bistå ved behov for hjelp.  

Dekningsgraden varierer veldig fra område til område avhengig av topografi og plassering av nødnett-basestasjoner. Det kan være fornuftig å teste dekningsforholdene eller høre med andre nødnett-brukere i området om hvilke erfaringer de har. Fjellstyrene kjøper terminaler selv (NFS har innkjøpsavtale). Drift faktureres av NFS. Alle som skal bruke nødnett-terminaler skal ha brukerkurs. Kontakt NFS hvis dere ønsker å ta i bruk nødnett.