9.0 Fjellstyrets rolle som arbeidsgiver

11.JPG

Det er viktig at fjellstyret er bevisst sin rolle som arbeidsgiver gjennom et godt og systematisk personalarbeid.

 En arbeidsgiver er en person eller virksomhet som sysselsetter arbeidstakere. I arbeidstvistloven av 27. januar 2012 § 1 er en arbeidsgiver enhver som har ansatt arbeidstaker(e) for å utføre arbeid i sin tjeneste.

En arbeidstaker er enhver som utfører arbeid i en annens tjeneste, jf. arbeidsmiljøloven (AML) § 1-8. Avgjørende for om en person blir å anse som arbeidstaker, vil derfor i første rekke være om han i sitt arbeid er underordnet en annens ledelse og kontroll. Det er ikke nødvendig at det er inngått noen formell arbeidsavtale for at vedkommende kan sies å være ansatt. Det er heller ikke av avgjørende betydning om arbeidet blir lønnet eller ikke, jf. forarbeidene til AML 1977.

Arbeidsgiveren vil være den øverste ledelse for virksomheten. Styrene har således arbeidsgiveransvaret for daglig leder og andre som defineres som arbeidstakere for fjellstyret.

Et styre skal sørge for forsvarlig overordnet forvaltning og organisering av virksomheten. Daglig leder skal følge de retningslinjer og pålegg selskapets styre har gitt og sørge for at selskapets regnskap er i samsvar med lov og forskrifter, og at formuesforvaltningen er ordnet på en betryggende måte.

Både daglig leder og styremedlemmer hefter personlig og ubegrenset med sin private formue ved sine roller i selskapets ledelse. Erstatningskrav i næringsvirksomhet vil ofte beløpe seg på nivåer som vil ramme ens personlige økonomi svært hardt.

Arbeidsgiverrollen innebærer et betydelig og omfattende ansvar. En god arbeidsgiver har ansvaret for å etablere gode rutiner og en forsvarlig organisering av sitt personalarbeid. Det omfatter hele «livsløpet» knyttet til en arbeidstaker; rekruttere de rette personene, motivere, utvikle og følge opp sine arbeidstagere på en forsvarlig måte og til slutt sørge for en forsvarlig og god avslutning av ethvert arbeidsforhold.

Under finner du noen av de lovene med tilhørende forskrifter og avtaler en arbeidsgiver må forholde seg til:

·         arbeidsmiljøloven

·         ferieloven

·         folketrygdloven

·         yrkesskadeforsikringsloven

·         skadeserstatningsloven

·         permitteringslønnsloven

·         lov om allmenngjøring av tariffavtaler

·         arbeidsmarkedsloven

·         arbeidstvistloven

·         tjenestetvistloven

·         arbeidstakeroppfinnelsesloven

·         skatteloven

·         tariffavtaler

·         arbeidsavtaler m.m.

 

Fjellstyrene er små arbeidsplasser, ofte bare med en ansatt. I hovedsak er det de samme kravene til arbeidsgiver uavhengig av størrelse. Mange vil hevde at kravene som settes gjennom lov- og avtaleverket er krevende og nesten umulig å etterleve for små virksomheter. Det gjør det ekstra utfordrende at bestemmelsene i lov- og avtaleverk er under stadig utvikling og endres ofte.