10.2 Regnskap og årsmelding

10.2.1  Årsmelding

zxv.JPG

En årsmelding kan være et godt redskap for fjellstyrene i flere sammenhenger. Fjellstyrer som lager årsmeldinger vil for egen del ha en oversikt over aktiviteten og de disposisjoner som ble gjort inneværende år. Fjellstyret vil på den måten få en oversikt over hvorledes aktivitetsåret har utviklet seg i forhold til de planene fjellstyret hadde ved inngangen av året. Årsmeldinger er også gode å ha når det er behov for å gå tilbake for å få en oversikt over de disposisjonene som har blitt gjort. I et lengre perspektiv, vil årsmeldinger være et nyttig hjelpemiddel for nye fjellstyremedlemmer som har behov for å få en oversikt over hva som har foregått i fjellstyret, før vedkommende ble valgt inn. Noen fjellstyrer bruker også årsmeldingen til å lage statistikk over solgte jakt- og fiskekort, og over antall felte dyr for små- og storvilt.

Årsmeldingen kan også være et godt hjelpemiddel til å informere andre parter om hva fjellstyret har av aktiviteter og de disposisjoner som har blitt gjort gjennom året. Mange fjellstyrer sender årsmeldingen sin til alle husstandene i kommunen. I tillegg kan det være fornuftig å sende årsmelding til kommunen og andre offentlige forvaltningsorgan.

NFS ønsker å få tilsendt årsmeldinger fra fjellstyrene. Årsmeldingene gir NFS et innblikk i de aktivitetene som foregår i regi av fjellstyrene. En oversikt over hva som foregår i fjellstyresystemet er svært nyttig for NFS i det arbeidet NFS skal gjøre for fjellstyrene. Erfaringer som fjellstyrer gjør i ulike saker kan NFS på denne måten formidle til andre fjellstyrer som jobber med de samme problemstillingene, men som ikke har kommet like langt i saksgangen. NFS ønsker også tilsendt elektroniske årsmeldinger fra de fjellstyrene som har dette, slik at det er lett å videreformidle årsmeldinger til interesserte fjellstyrer, samt at NFS kan legge ut årsmeldingen på hjemmesiden; www.fjellstyrene.no (se 10.5.3).

 

10.2.2   Tilskuddsordninger

Klima- og miljødepartementet

En oversikt over tilskuddsordninger fra Klima- og miljødepartementet finner du på Miljødirektoratets nettsider via søknadssenter, se www.soknadssenter.miljodirektoratet.no (vilt- og fiskefondet, friluftslivsmidler, kulturminnevern, forurensing mv.). Her finner du også søknadsfrister og kan levere søknad elektronisk.

NFS har siden 2007 til d.d. fått tilskudd til friluftslivmål fra Miljødirektoratet. NFS mottar søknad fra fjellstyrene. Disse sammenstilles og sendes Miljødirektoratet innen fristen. Når midler er tildelt NFS, fordeles dette igjen ut til fjellstyrene. Sæknadsfristen har variert litt fra år til år, men fjellstyrene orienteres om dette via NFS nettsider.

 

Spillemidler (redigert 16/10-24)

Fra 2015 har fjellstyrene mulighet for å søke om spillemidler jf. kapittel 4 i V-0732: (https://www.regjeringen.no/no/sok/id86008/?term=Bestemmelser+om+tilskudd+til+anlegg+for+idrett+og+fysisk+aktivite). Ordningen omfatter tilskudd til overnattingshytter og løypetiltak i fjellet. Inntil 50% av beløpet kan finansieres med spillemidler. Søknadene håndteres av Den Norske Turistforening (DNT), før fordelingen foretas av Kulturdepartementet (KUD). For å opprette en søknad må søker og anleggsenheten på forhånd være registrert i idrettsanleggregisteret (Idrettsanlegg.no). DNT eller kommunen kan gjøre registreringen for fjellstyret. Søknadsfrist har de siste årene vært 1. november. Svar på søknad sendes av Kulturdepartementet, og kan ventes i midten av mai året etter. Ytterligere informasjon om ordningen, søknadsskjema mv er tilgjengelig på NFS interne nettsider samt på anleggsregisteret.no. De siste årene er det årlig utbetalt mellom en og to millioner kroner til ulike prosjekt hos fjellstyrene, i hovedsak bygging eller restaurering av fjellstyrehytter.  Tildeling foregår utelukkende etter anleggets ferdigstillelse, slik at en sti som var ferdig i for eksempel 2023 får midler før en som ikke er ferdig før 2025. Så lenge man har en godkjent søknad og sender den inn til fornying vil man til slutt få midler til prosjektet sitt.

 

Kommunale viltfond

Etter omleggingen av viltfondet, er det nå kommunen som administrerer fellingsavgiftene i forbindelse med elg og hjort. Midlene kan bl.a. brukes til tiltak for å fremme viltforvaltning, styrke kunnskapen om viltet, jaktorganisering m.m. Søknad sendes den enkelte kommune.

 

Kommunale kulturmidler/friluftslivsmidler

Noen kommuner tildeler kulturmidler etter søknad til lag og organisasjoner i kommunen. Her vil det være ulike søknadsfrister fra kommune til kommune. Fjellstyrene må derfor følge aktivt med i lokalpressen for å få med seg søknadsfristen. Ofte vil det være en søknadsfrist i første halvår, for tildeling av midler i andre halvår.

 

Grunneierfondet

Grunneierfondet skal bl.a. brukes til tiltak i statsallmenningene. Kap. 7 har nærmere omtale av bruken av grunneierfondet.

Statskog SF har i samarbeid med NFS utarbeidet retningslinjer for bruk av grunneierfondet til tiltak i statsallmenningene. Grunnet dårlig økonomi i fondet har det ikke blitt utbetalt tilskudd fra fondet hvert år. Beholdningen i fondet har i perioden 2015-2019 bedret seg, slikt at det er gode utsikter for avsetting av midler til tiltak i kommende periode 2019-2023. Det er utarbeidet eget søknadsskjema som kan fås ved å kontakte Statskog SF eller NFS.

Sparebankstiftelsen DNB

 NFS har vært i dialog med Sparebankstiftelsen DNB som nå har åpnet opp for å motta søknader fra fjellstyrene. De siste årene har enkelte fjellstyrer søkt og mottatt penger til ulike friluftslivstiltak og utstyr. Mer informasjon om søknader og frister finnes her: www.sparebankstiftelsen.no

Regionale utviklingsmidler

Regionale utviklingsmidler forvaltes av fylkeskommunen og fordeles på ulike formål og tiltak i fylket.

Det legges vekt på prosjekter og tiltak som underbygger en langsiktig og positiv befolknings- og næringsutvikling. Særlig skal det gjelde næringssvake kommuner og kommuner med befolkningsnedgang.

 Les mer på www.regionalforvaltning.no

 

Tilskudd til reiselivsprosjekter

Innovasjon Norge har flere søknadsmuligheter til prosjekter knyttet til grønt reiseliv og andre reiselivsprosjekter. Man kan her tenke seg et samarbeid mellom for eksempel fjellstyret og flere lokale turistbedrifter. Mer informasjon finnes på www.innovasjonnorge.no.

 

Midler til investering og bedriftsutvikling i landbruket

Innenfor rammer fastsatt ved jordbruksoppgjøret, statsbudsjettet og regionale bygdeutviklingsprogram kan midler til investering og bedriftsutvikling gis til eier av landbrukseiendom eller registrert foretak som støtte til investeringer i forbindelse med etablering, oppgraderinger og modernisering av driftsapparatet, eller til utvikling av landbruksbaserte næringer. Det kan også gis tilskudd til annen person med særlig tilknytning til landbrukseiendommen dersom tilskuddet gis til utvikling av andre landbruksbaserte næringer.

Søker av tilskudd skal benytte søknadsskjema fastsatt av Innovasjon Norge.

For mer informasjon om midler se www.innovasjonnorge.no.

Se også egen forskrift: https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2002-12-16-1706

 

Andre søknadsmuligheter

Det er også mange andre steder å søke midler, men i enkelte tilfeller kan ikke fjellstyret søke direkte selv. Man kan da søke samarbeid med andre lag og organisasjoner for å søke sammen med disse om for eksempel felles friluftsprosjekt.

 Andre søknadsmuligheter er f.eks. Statskogmillionen og Stiftelsen Dam.